ЛаваВитае
Продукти на ЛаваВитае
Продуктите са изследвани от проф. Игнатов с доказани протововъзпалителни, антиоксидантни, стимулиращи и други ефекти:
- Вита интенс
- Хлорела
- Бууст
- Зеолит крем
- Зеолит детокс
Публикации:
- Ignatov, I.et al. (2016) Results of Biophysical and Nano Technological Research of ZEOLITH Detox of LavaVitae Company, Journal of Health, Medicine and Nursing, Vol. 30., pp. 44-49. (PDF file)
http://www.iiste.org/Journals/index.php/JHMN/article/view/33081 - Ignatov, I. (2016) Product of LavaVitae BOOST is Increasing of Energy of Hydrogen Bonds among Water Molecules in Human Body, Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 27., pp. 30-42. (PDF file)
http://www.iiste.org/Journals/index.php/JMPB/article/view/33757 - Ignatov, I. (2016) VITA Intense – Proofs for Anti-inflammatory, Antioxidant and Inhibition Growth of Tumor Cells Effects. Relaxing Effect of Nervous System. Anti Aging Influence, Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 27., pp. 43-61. (PDF file)
http://www.iiste.org/Journals/index.php/JMPB/article/view/33758 - Ignatov, I. (2017) VITA intense and BOOST – Products with Natural Vitamins and Minerals for Health, Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 31, pp. 58-78. (PDF file)
http://www.iiste.org/Journals/index.php/JMPB/article/view/36670 - Ignatov, I. (2017) ZEOLITH detox for Detoxification and ZELOLITH Creme for Skin Effects as Products of LavaVitae Company, Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 31, pp. 79-86. (PDF file)
http://www.iiste.org/Journals/index.php/JMPB/article/view/36671 - Ignatov,I. (2017) Distribution of Molecules of ZEOLITH detox and ZEOLITH Creme in Water as Factor for Health, European Journal of Molecular Biotechnology, 5, No. 1, pp. 11-22. (PDF file)
http://ejournal8.com/journals_n/1497527604.pdf - Ignatov,I. (2017) Biophysical Research of ZEOLITH detox and ZEOLITH Creme, European Journal of Medicine, Vol. 5, No. 2, pp. 31-42. (PDF file)
http://ejournal5.com/journals_n/1509712627.pdf - Ignatov, I. (2017) VITA intense –Antioxidant and Inhibition Growth of Tumor Cells Effects. Anti Aging Influence. Negative Oxidation-reduction Potential (ORP) Has Important Role in These Effects, Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 39, pp. 20-42. (PDF file)
http://www.iiste.org/Journals/index.php/JMPB/article/view/40489
Здраве и здравна профилактика
проф. Игнат Игнатов
Когато говорим за здраве ние разбираме човешкия организъм като една балансирана система. Човешкото тяло е на молекулярно и клетъчно ниво. Състои се от органи и системи. Прилагането само на един метод на въздействие или лечение води до частичен резултат, който може да бъде и временен. Необходим е цялостен подход, който включва въздействие на:
- молекулярно ниво;
- клетъчно ниво;
- органи;
- системи.
На молекулярно ниво се образуват свободни радикали. Те водят до развитие на туморните клетки като брой и големина. Свободните радикали са положително заредени. Те се увеличават при тютюнопушене, стрес, некачествена храна. Организмът се подкиселява. Натрупват се положителни йони. Те не могат да неутрализират свободните радикали.Човешкият организъм не е в баланс. Лечението на органи и системи няма да има добър ефект.
Решението е качествена вода и природни хранителни добавки, билки и минерали. Дълги години търсих продукт, който да има въздействие върху нервната система, да има противовъзпалителен и антитуморен ефект. Всички тези ефекти са изразени в продукта VITA intense на LavaVitae. Повечето продукти имат един основен ефект, а във Вита интенс са пет. Възпаленията са краткият път към стареенето. Вита интенс има силен противовъзпалителен ефект. Той има релаксиращ ефект върху нервната система. Продуктът дава жизнен тонус и енергия. Антиоксидантното и противотуморно въздействие дават възможности за превенция срещу най-тежки заболявания. Магнезият във Вита интенс неутрализира един от най-опасните радикали – хидроксилния радикал ОН. Продуктът Бууст на LavaVitae дава жизнен тонус, има противовъзпалителен ефект и бързо възстановява организма. Преди да се започне цялостно подмладяване на организма е необходимо изчистване на токсини.
проф. Игнат Игнатов
Продуктите се предлагат в дрогерията на Медицивски център „Оксилайф-София”, за контакти 02/ 494 08 00, д-р Олга Дюлгерова : info@medlife-bg.com
За консултации с проф. Игнатов – mbioph@dir.bg
Vita intense (Вита интенс)
„Със силата на Алпите стихиите се активират отново!“
Вита интенс доставя един здравословен коктейл от натурални алпийски билки от Швейцария, 12 витамина, магнезий и селен. Комбинацията на LavaVitae – Vita Intense е специална за хората от XXI век за здраве, баланс и енергия.
Свойствата на продуктите на LavaVitae – Vita Intense
Две бутилки (=1000 ml) е за един месец (33 ml на ден); Тя съдържа витамини и минерални вещества от натурални високо стойностни растителни екстракти и аромати от Швейцарските Алпи;
Налични биопродукти в течна форма от най-високо качество;
Не съдържа ГМО! Не съдържа вещества от животински произход, които изискват етикетиране за алергени според Европейската наредба №1169/2011;
Подпомага едно здравословно хранене и един активен начин на живот.
Витамини и минерали
Витамин А (0.75 mg)
Подсилва зрението и имунната система; Допринася за поддържане на кожата в нормалното състояние и нейната лигавица (влажност).
Витамин В – комплекс
„Нерви като корабни въжета“ ни подарява витамин В – комплекс, като закалява нервите и се грижи непрекъснато за енергията в тялото. С течение на времето и ежедневието той повишава чувството за сила и енергия и подпомага важните водоразтворими витамини при обмяна на веществата, намалява стреса и въздейства върху намаления жизнен статус
Витамин В1 (1.5 mg)
Грижи се за нормалните функции на нервната система, психиката и сърцето.
Витамин В2 (1.7 mg)
Поддържа нормалното образуване на червените кръвни телца при нормална обмяна на желязото. Предпазва клетките от оксидативния стрес.
Ниацин или Витамин B3 (17.0 mg)
Грижи се за поддържането на кожата в нормално състояние.
Пантотенатна киселина (10.0 mg)
Допринася за нормалния синтез и обмяната на веществата от стероидните хормони, витамин D и някои трансмитери.
Витамин B6 (4.2 mg)
Допринася за обмяната на белтъчините и гликогените, както и за нормалното образуване на червените кръвни телца.
Биотин (0.15 mg)
Грижи се за поддържането на кожата, косата и кожната лигавица.
Фолиева киселина
Грижи се за нормалния обмен на аминокиселините, кръвообращението и деленето на клетките както и за растежа на майчината тъкан по време на бременност.
Витамин В12 (7.4 mg)
Допринася за нормалното образуване на червените кръвни телца и има важна функция при деленето на клетките.
Витамин С (180.0 mg)
Подпомага за образуването на колаген в кожата, кръвоносните съдове и костите, както и за бързото заздравяване на раните. Предпазва клетките от оксидативния стрес; Подпомага имунната система.Повишава изхвърлянето на тежките метали чрез бъбреците и подобрява приема на желязо.
Витамин D3 (5.0 mg) – слънчевият витамин с една ключова функция за здравето
Допринася за нормалната функция на мускулите и поддържа костите и зъбите. Поддържа нормалния прием, използване на калций и фосфор и нормалните калциеви нива в кръвта.
Витамин Е (15.0 mg) – антиоксидант от висок клас
Предпазва клетките от оксидантния стрес и допринася за една млада, опъната и здрава кожа. Повишава съдържанието на колаген в кожата. Подпомага зарастването на раните и поддържа деленето на клетките.
Магнезий (62.5 mg)
Допринася за нормалната функция на мускулите и за състоянието на зъбите и костите. Подпомага синтеза на белтъчините и има важна функция при деленето на клетките.
Селен (25 mg)
Поддържа нормалната функция на имунната система и правилната функция на щитовидната жлеза. Предпазва клетките от оксидативния стрес.Поддържа нормално състояние на косата и ноктите както и нормалното образуване на сперматозоиди.
Естествени и високостойностни растителни екстракти от Швейцарските Алпи
Растителните екстракти от Алпите във Вита интенс допринасят за едно доказано, продължително действие върху свободните радикали.
Какво съдържа Vita intense
Арония– един култивиран плод от Швейцария. Аронията (наречената още зърнеста ябълка) произлиза първоначално от източната част на Северна Америка, откъдето започва да си разпространява и достига до Централна Европа. Тя бива култивирана в Швейцария. Обвивката на аронията е богата на витамини (A, C, E, K и В - комплекс). Минералите са калций, калий, цинк и желязо. Аронията има рекордни стойности по съдържание на антиоксиданти и други съставки и неутрализира свободните радикали. Най-интересното е, че част от взаимодействащите вещества са от групата на полифенолите, чиито главни представители се флавоноидите и антоцианитите. Аронията в сравнение с другите зърнести плодове съдържа ненадминати количества флавоиди и в голяма степен флавоноиди и най-голяма част антоцианини.
Аронията има антибактериален и антивирусен ефект. Съставките й не намаляват нивото на захарите и мазнините. Също така те имат антимутагенно въздействие, както и въздействие върху сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт и черния дроб. Докато флавоидите допринасят за понижаване на напрежението на съдовите стени, както подобряване на кръвната циркулация и положителен ефект върху сърдечно-съдовата система и образуването на тромбоцити. Аронията има ненадминати антивирусни, антимикробни, антиалергични и антиканцерогенни действия.
Зелен чай - има доказано въздействие за предотвратяването на редица болести. Има ефект за подобряване на кръвоснабдяването, предпазване от простуди, за отслабване. Екстрактът от зеления чай е природен и е богат на много витамини и минерали (като витамин С, калций, желязо, флуор, калций, манган и магнезий), чайни полифеноли и катеини. Комбинацията на тези високи стойностни вещества дава едно прекрасно антиоксидантно действие. Зеленият чай допринася също и за здравето на зъбите, намалява натрупванията в кръвоносните съдове и предпазва от атеросклероза. Антиоксидантните свойства се дължат на по-високо съдържание на полифеноли. Комбинацията от кофеит и катехин регулира обмяната на веществата, повишава обмена на енергия, разграждането на мазнини и резорбцията им в стомаха и червата. Съдържащият се в зеления чай катехин прави безвредни „отровните“ плаки при Алцхаймер.
Алое-вера – чудесната пустинна лилия. Шумерските и египетските писмени паметници доказват, че това е „растението на безсмъртието“ или „кръвта на боговете“. Вече 5 000 години това растение се използва в медицината. Учените твърдят, че то съдържа повече от 200 активни вещества. Истинското алое е от природата и е богато на полизахариди, глюкопротеини, витамини, аминокиселини, ензими, вторични растителни вещества като например: етерични масла, сапонини, танини, салициева киселина, стерол и алоан в една универсално фармакологична цялост. Доказан е нов вид боиактивен глюкан със значително противовъзпалително въздейстие Алое хармонира обмяната на веществата. В народната медицина „чудесната пустинна лилия“ има противовъзпалително въздействие върху чревния тракт и някои кожни болести като екземи, дерматити, псориазис, слънчеви изгаряния и рани. Фолгер посочва в своите системни прегледи за клиничното въздействие на алоето върху понижаването на кръвната захар и кръвните мазнини и препоръчва допълнителна употреба при терапията на пациента с диабет. Така моно- и полизахаридите действат противовъзпалително, антибактериално, антивирусно, имуностимулиращо и газогонно. Ацемананът подсилва имунната система, повишава броя на белите кръвни телца, действа противовъзпалително и подпомага превантивно и терапевтичното на стомашно-чревния тракт и износването на костите (например артроза, артрит, ревматизъм и подагра). Стеролът допринася за понижението на холестерола.
Еделвайс – чисти съставки, истинско въздействие! Добре известното и емблематично алпийско цвете, естествено богато на антиоксиданти, терпени, деривати от кафеената киселина и леолигин, който е с голяма популярност в козметичната (като UV защита и продукт против стареене) и хранително вкусовата промишленост. Еделвайсът е енергийна добавка и средство с противовъзпалителен ефект. В Алпийския регион еделвайсът се използва преди всичко като средство да облекчаване на стомашните болки, при трудности в храносмилането, диария или чревни колики. Растителни вещества, съдържащи се в еделвайса, подпомагат не само превенцията и терапията на стомашно-чревните затруднения, но и при заболявания на дихателните пътища, туморни, неврологични, мускулни и кардиологични заболявания. Наред с изброените противовъзпалителни, антибактериални, също и антиинфекциозни и болкоуспокояващи въздействия, еделвайсът има и едно уникално свойство. за „улавяне“ на свободните радикали с антиоксиданти и така предпазва клетките от увреждане. Алпийското цвете има превантивно и терапевтично средство върху паметта.
BOOST (Бууст)
Бууст е един многостранен здравословен продукт, който съществено може да те направи свеж и бодър. Неговата форма на въздействие е със състав за активност, регенерация и всеобщо стимулиране на здравето. За разлика от традиционните енергийни продукти BOOST има специфики.
Традиционни енергийни напитки
По правило обичайните продукти съдържат и синтетични вещества. Някои могат да се смесват с натурални продукти, което по-лошо се приема от тялото. Така става с кофеина при хора, обичащи кафе, което води до задъхване, придружено от едно особено чувство в гърдите и усещане, че се чуват ударите на сърцето си. За тези бързо растящи реакции на сърдечно-съдовата система идва на помощ тауринът. Представлява главна съставна част на жлъчния сок. Това вещество се получава от аминокиселината цистин, балансира негативните химични въздействия от изкуствените напитки и служи като един вид за предпазване на сърцето. Цистинът намалява негативните ефекти на кофеина върху сърдечно-съдовата система. BOOST на LavaVitae не предизвиква в организма увеличаване на отделяне на таурин. BOOST обединява натуралните продукти по един начин, който подтиква и подпомага, без да има нужда от химически добавки. Той доставя на клетките предпазващи вещества. BOOST доставя своите специално произведени растителни екстракти в капсулирани форми, за да не изпитва организмът нужда от захар и това да не влияе на фигурата.
Кофеин
Една дневна доза кофеин с за човeк с тегло около 70 кг е около 400 мг. Това е по 5,7 мг на килограм телесна маса. Една обикновена енергийна напитка съдържа около 80 мг кофеин, в повечето случаи от синтетичен произход. Една чаша кафе съдържа между 50 и 100 мг кофеин. Препоръчителните дневни дози на Бууст (2 капсули) съдържат 800 мг кофеин. При една доза от 1 г дневно започва предозирането. Това съответства на едно дневно количество от 7 до 10 чаши кафе в рамките на един кратък период от време. Това може много силно да ускори пулса, сърцето да бие неравномерно, да се появят неспокойствие и загуба на сън. Основните източници на кофеин са: кафето, чаят, колата, енергийните напитки и шоколадът. В Бууст се съдържа качествен природен кофеин без противопоказания. Много хора казват, че без кафе не се чувстват работоспособни и винаги имат нужда от него.
Кофеинът наистина има широк спектър на въздействие. В обичайните си дози то първо сред стимулантите с въздействие върху психиката, концентрацията и двигателната активност. При по-голяма концентрация довежда до повишаване на сърдечния ритъм, учестено дишане и повишаване на захарта и мазнините в организма. Едновременно с това довежда и до стесняване на кръвоносните съдове в мозъка и същевременно до тяхното разширяване в периферията. Тези ефекти трябва да се отчитат при лекуване на мигрена или повишаване на спортните постижения. При редовна консумация на големи дози кафе кръвоносните съдове могат силно да се стеснят и да настъпи импотентност.
Кофеинът за 30 до 45 минути навлиза в кръвоносната система и е ефективен до 4 часа. При бременни жени и при други хора, където разграждането на кофеина е забавено, може времето на въздействие да бъде удължено. Кофеинът в Бууст произлиза от различни растителни източници и се представя в различни връзки, въз основа на „въздействащата каскада“ към една бърза и същевременно забавяща кофеинова загриженост за тялото до 6 часа, дори и повече. Най-общо трябва вземането на капсулите трябва да става най-късно 30 минути преди натоварване. Ако капсулите се вземат по време на ядене, въздействието може да се забави до 2 часа. Затова е препоръчително 30 минути преди ядене. При спортуване по начало важи препоръката: един-два часа преди това нищо да не се яде.
Въздействие и особености на Бууст
За бързия ефект се грижи кофеинът от зеленото кафе, следван от гуараната. В зеления чай и суровото какао кофеинът е комплексно свързан, затова се освобождава по-бавно и постепенно, което води до желаното ниво на енергия. Кофеинът от кафето може само да мобилизира телесната енергия, но не и да я регенерира. Въз основа на това, въздействащите съставки в Бууст като китайската гъсенична гъба са от полза. Този традиционен тибетски продукт от стари времена се употребява за регенериране и създаване на енергия. С това на практика акумулаторите на енергия едновременно се зареждат. Нейната жизнена функция е да отразява емпиричния опит на покачване на либидото. С тази „въздействаща каскада“ Boost съществено се отличава от традиционните енергийни напитки и кафето, което в по-дълъг срок могат да се изчерпят.
Срещу стареене и за здраве
Бууст се състои от натурални съставки. Той има един широк спектър от растителни вещества като антиоксиданти, витамини и други, които оказват въздействие на веществата, предпазващи клетките. Витамин С подобрява приемането на други растителни вещества. С това Бууст постига едно отлично биоразпореждане и по този начин разгръща здравословното си влияние. Витамин С помага при умора и липса на енергия и при понижаваща се психическа уравновесеност. Помага при енергийната обмяна на вещества, нормализира нервната и имунна система. Редуцира оксидантния стрес и нормализира съединителната тъкан, кръвоносните съдове, хрущялите и кожата.
Бууст подпомага разграждането на мазнините, балансира силните атаки на глада, поддържа нивото на кръвната захар. Така той има едно добро влияние върху обмяната на вещества и фигурата. Бууст стимулира без захар и мобилизира телесните нарушения на въглехидратите и мазнините. Чрез комбинациите на съдържащите си в него вещества трайно стимулира и понижава кръвната захар. Резултатът е едно изравняващо въздействие като междувременно намалява атаките на глада, които по правило довеждат до промяна на нивото на кръвната захар.
Антистресово въздействие и за добро настроение
Кофеинът сe съдържа в зеленото кафе, гуараната, зеления чай и суровото какао. Какаото дава и аминокиселината триптофан, която от своя страна произвежда хормона на щастието серотонин. В нашето тяло триптофанът не може да се произвежда сам, а трябва да си го набавяме чрез храната. Наред със соята и птичето месо, триптофанът се съдържа преди всичко в какаото. Същото важи и за шоколада. Бууст позволява консумацията на тези субстанции, водещи до повишаване на настроението, без някои отрицателни въздействия на млечния шоколад.
Ето отделни описания на съдържащите се вещества
Сурово кафе
Думата „кафе“ произлиза от турската дума „kahre“, което ще рече „възбуждаща напитка“. За родина на кафето се смята Етиопия, откъдето се разпространява по целия свят. Етиопците и последвалите ги араби се считат за хора, преработващи и приготвящи кафето (изпичане и консумация със захар). Кафето напълно доставя функционалните растителни вещества като ниацин (витамин В3) и кофеин. Суровото кафе съдържа много вещества, повечето от които още не са изследвани. Съдържат се въглехидрати, липиди, протеини, минерални вещества, алкалоиди, а кафеената киселина е от значение. В кафето се съдържат 80 различни киселини. Към най-разпространените киселини принадлежи полифенолът и растителните вещества с антиоксидантно действие. Те неутрализират свободните радикали преди агресивните кислородни молекули, които имат оксидативен ефект върху клетките и разрушат жизнено важните структури в тях и нанасят вреда. При процеса на изпичане се разрушават до две трети от киселините. Напитката кафе се прави от изпечени кафеени зърна. В суров вид кафеените зърна са зелени и съдържат по-малко ароматни вещества, но много повече от функциониращите растителни вещества оказват влияние на тялото. За първи път през 1820 г. кофеинът е извлечен като най-важната и най-известната съставка на кафето. Разграждането на кофеина се извършва в черния дроб. Съществуват генетични различия при разграждането му. Това означава, че има хора, при които кофеинът се разгражда значително по-бавно. Съобразно с опита на консумацията на кофеин след 16 часа, такива хора трябва да бъдат особено внимателни. От здравна гледна точка кафето е продукт със здравословна репутация. Има позитивни влияния при дибет, депресия, Алцхаймер и други. За съжаление не можем точно да посочим в каква форма носи наслада. Влиянието на кафето според актуалните изследвания се разделят и обобщават както следва:
– Кафето редуцира значително вероятността от депресия;
– Кафето не оказва отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовата система.
– Съдържанието на кафето въздейства върху телесните мазнини при диабет;
– Кафето има влияние върху повишаването на успеваемостта и влияе на нейната продължителност;
– Кафето редуцира болката от тежестта и повишава коефициента на способността на мускулите;
– Кафето подпомага нервно-мускулната дейност и въздейства също върху кратковременното натоварване и доказва повишението на работоспособността;
– На зеленото кафе е присъщо да редуцира килограмите;
– Екстрактът от зеленото кафе въздейства върху стопяването на телесните мазнини;
Гуарана
Родината на вечнозелената гуарана е Южна Америка. Тя расте най-добре в долината на река Амазонка. От векове смачканото семе на гуараната се използва като горчива добавка към подсладени напитки. В Европа от много години гуараната е известна със своето съживително въздействие. Тя отдава по-бавно от кафето съдържащите се в нея дъбилни вещества. Освен това в нея се съдържат мазнини, белтъчини и баластни вещества, които въздействат за подобряване дейността на стомаха, а и на целия организъм. Тези съставки са по-активни, отколкото в изпеченото кафе. За над 20 грама прах от гуарана вече се говори за предозиране. Възможните синдроми съответстват на кафето като раздразнителност, загуба на сън, тахикардия (ускорен пулс), главоболие, треперене, мускулни болки. Основните й въздействия съответстват на онзи кофеин, който повишава физическите и душевните способности като едновременно с това потиска чувството на глад и жажда.
Зелен чай
На зеления чай от хиляди години се гледа като една съживяваща напитка. Родината на чая е Китай. През XVI век той е пренесен в Европа, където се разпространява бързо като една вкусна и ободряваща напитка. Както черния чай, така и зеленият се добива от растението Camelia sinensis.Той не ферментира, при него не протичат процеси на кипене. При него се променят листата и клетъчния сок под въздействието на кислорода от въздуха. Естественият цвят на листата се запазва за по-дълго време. Зеленият чай съдържа съвкупност от полезните вещества и витамини. Съдържат се полифеноли, есенциални витамини, прочистващи елементи и минерални вещества (витамини А1, В1, В2, калций, калий, магнезий, мед, цинк). Натуралният кофеин активира тялото по естествен път. Ел - теанинът – една аминокиселина в зеления чай се грижи за вътрешния баланс и е важна част за понижаването на стреса. Съвкупността от натурални съставни притежават антиоксидантни и антимикробни свойства и оказват положителен ефект върху имунните процеси, изгарянето на мазнините и кръвообръщението. Той допринася и за потискане развитието на туморни клетки, прекалената пълнота, понижаване на кръвното налягане и има въздействие върху стомашно-чревния тракт. Съдържащият се в зеления чай Tein, също Thein или Teein е идентичен по химичен състав е кофеина. Въздействието на зеления чай се разделя според изследванията както следва:
– Зеленият чай има голям принос в изгарянето на телесни мазнини и е източник на всекидневна енергия (например при спортистите);
– Зеленият чай редуцира обмяната на веществата; – Физическият стрес, предизвикан от ежедневното натоварване и тренирането на силата, с използването на зелен чай се понижават;
– Ел – теанинът, една аминокиселина, съдържаща се в зеления чай, спомага за понижаването на стреса и потискане на депресията;
– Полифенолите в зеления чай редуцират наднорменото тегло, нарушенията в кръвообръщение и на диабетните състояния. (Те стабилизират кръвната захар);
– Зеленият чай редуцира евентуалните болестни състояния на черния дроб;
– Зеленият чай влияе на възпалителните процеси в тялото. Има антибактериален и антитуморен ефект. Понижава холестерола и оказва положително влияние върху нервната система;
– Зеленият чай е силен антиоксидант, предпазва тялото от свободните радикали и редуцира процесите на стареене (антибръчков ефект);
Сурово какао
Какаовите зърна растат на дърво с височина до 15 метра (lat. Theobrome cacao = ястие на боговете) в своите шушулки. В Мексико то минава за традиционно „божие ястие“. Свързано е с уважавана традиция на племето „маи“, които са смятали какаовото дърво за свещено и лековито подсилващо средство. Една от основните съставки на какаото теоброминът се ръководи от това изречение: „Theos“ означава на гръцки „бог“, а „broma“ – за ястие. Какаото е едно съкровище на боговете, предназначено за хората. Произлиза от Латинска Америка, коренното какаово растение е култивирано по целия свят. Вече и маите, и ацтеките се радват на вкуса на какаовите зърна. Докато тези народи са приготвяли от това горчиво – лютиви напитки, на днешно време се добавя голямо количество захар, преди всичко във формата на сладки напитки и шоколад. На практика суровото какао не съдържа значително количество захар. То се състои от над 50% мазнини. Какаото съдържа една съвкупност от необходими субстанции. Всяка от тях има голямо участие в здравословното подпомагане на антиоксидантните и полифенолите. Те се представят като оръжие срещу оксиданивния стрес в организма. Кофеинът в какаото се съдържа така, както дъбилните вещества в зеления чай и навлизат по-бавно в кръвта, отколкото кофеинът от кафето. В неговите над 300 съставки се намират ензимите серотонин и допамин. Тези трансмитери предизвикват едно ободряващо въздействие и затова могат да облекчат депресията, а при едно по-бавно разочарование да окажат първа помощ. Освен това могат да окажат положително въздействие върху сърдечно-съдовата система като се грижат за еластичността на кръвоносните съдове. Бууст е пригоден да използва положителните влияния на какаото без негативните добавки към приетия в търговията шоколад. В Бууст се използва суровото какао, което е много по-пълноценно, отколкото изпечените зърна кафе.
Здравословното подпомагащо действие на какаото се разделя според изследванията както следва:
– Какаото подпомага познавателните способности като възприятията, вниманието, паметта, ученето (на хората на възраст);
– Какаото оказва добро влияние върху сърдечно-съдовата система и регулира мазнините в кръвта;
– Какаото съдържа състъвки срещу бръчките и има силен положителен ефект върху здравето на кожата;
– Според актуалните изследвания, какаото може да влияе положително върху Алцхаймер. Също така има голям принос и за здравето на мозъка;
– Какаото е с мощно антиоксидантно средство като редуцира антиоксидантния стрес (има силен, насърчаващ регенерацията ефект);
– Какаото прави човека щастлив и доволен;
– Какаото повишава изгарянето на телесните мазнини;
– Какаото подобрява постоянството и издръжливостта;
– Какаовите полифеноли въздействат положително върху захарта и инсулина (стабилизират кръвната захар и са антидиабетични);
– Какаото предотвратява тромбозите в кръвта.
Китайска гъсенична гъба
Китайската гъсенична гъба Cordylep sinensis, произлиза от Китай и се използва от хилядолетия. Свързва се с подсилването на Qi-Tonilea (Qi – сила на живот и енергия). Дълго време нейното тегло е измервано в злато и се е пазела само за крале и кралици. Днес една такава гъба струва на пазара около 2400 евро в изсушено състояние. Ще опишем нейните подмладяващи, повишаващи силата, регенериращи, антидепресиращи, антимутационни свойства. Обсъжда се енергийната разлика между гъсеничната гъба и популярния чист кофеин или други повишаващи възбудата средства. Тя придава нова сила и виталитет и не мобилизира като кофеина изключително наличната енергия. Тя зарежда нашето тяло като „акумулатора“, така да се каже, отново.
Cordylep sinensis идва по естествен начин от тибетските високи плата на Хималаите и е диво растяща гъба. На днешно време тази гъба се използва в Европа, но в повечето случаи култивирана, преминала през високоразвити биотехнологии. Гъбата е вегетарианска и е без животински продукти.
Актуалните изследвания се разделят както следва:
– Китайската гъсенична гъба има отлично въздейства върху преобразуването на енергията и повишаване издръжливостта;
– Гъсеничната гъба силно стимулира образуването на енергия в организма;
– Cordyceps повишава производството на тестостерон при мъжете;
– Cordyceps повишава чувствителността на инсулина (има антидиабетичен ефект);
– Китайската гъсенична гъба силно въздейства върху дейността на черния дроб (има предпазващ ефект);
Череша ацерола
Също така се нарича яворова или антилска череша. Тя расте като храст кръгли и твърди плодове преди всичко в Средна и Южна Африка. Плодовете на ацеролата принадлежат към онези, които имат високо съдържание на витамин С (до 30 пъти по-високо от лимона) и затова носят името „силните плодове“. Витамин С се усвоява от Бууст много по-добре, отколкото в синтетичната му форма. Като замразен и изсушен прах запазва качеството си на узрял плод, консервиран по най-добър начин.
Свойства на Бууст
Бууст – в полза на мисълта и речта
Бууст е един прекрасен стимулатор на мисълта и речта. Това отличава този натурален продукт на природата от обичайните енергийни напитки, които за кратко ободряват посредством синтетичните таурин и захар, които съдържат. С вредните си ефекти те могат да нарушат балансите в организма и обмяната на вещества. Затова Бууст е идеален „мениджър“ на фигурата като пуска в движение мазнините и въглехидратите на тялото и едновременно с това потиска чувството на глад. Идеален е при спорт.
Бууст се „усвоява“ за около 30 мин. и има високи нива за около 6 часа. Това е възможно, защото съдържащите се в него вещества образуват една въздействаща каскада. Най-напред суровото кафе отива в кръвта, след това гуараната, а след нея зеления чай и накрая суровото какао. Какаото предизвиква добро настроение. Това се дължи на въздействието на хормона на щастието серотонин. В Бууст този утешаващ душата хормон се извлича от шоколада, който е без захар.
Бууст активира не само енергията, но той я регенерира с помощта на китайската гъсенична гъба. Чистото кафе и „нормалните“ енергийни напитки, изключително влияят на енергийните резерви в организма. Тази гъба, традиционна за Тибет, се употребява като повишаващо либидото и потенцията средство. В Бууст тя заема централно място в кръга на фирмите на въздействие и отново зарежда човешките „акумулатори“ с енергия. Бууст напълно подпомага здравето с многобройните си антиоксиданти. Чрез ефекта си „против бръчки“ подмладява, а едновременно с това повишава настроението и топи излишните килограми.