Popova, T. P., Ignatov, I.,Valcheva, N., Ignatov, A. I. (2022) Research of Zeolite and Zeolite Water from Rhodope Mountains, Bulgaria, Journal of the Turkish Chemical Society Section A: Chemistry, Vol. 9, No. 3, pp. 901-908. (PDF)
https://dergipark.org.tr/en/pub/jotcsa/issue/69543/1058556

Зеолитна вода Севтополис

Проф. Игнат Игнатов
2017 г.

Facebook


Проф. Игнат Игнатов,
Зеолитни гъби, Бели пласт,
фото: Александър Игнатов

"Авторът е професор, директор и собственик на Научноизследователски център по медицинска биофизика. Негово осново научно направление е изследване на вода. Българският учен е главен редактор на две американски научни списания – Журнал по медицина, физиология и биофизика и Журнал по здраве, медицина и грижи. В редакционния съвет е на Европейски журнал по медицина и Европейски журнал по молекулярна биотехнология. Автор е на концепцията, че животът е зароден в гореща минерална вода, каквато е водата на Рупите. Автор е на над 400 научни публикации в сферите на структура на водата, зараждане на живота и живата материя, планинска вода и дълголетие, високочестотен цветен коронен разряд, нанотехнологии, астробиология, биологични ефекти в тежка вода, ентропия и време в живата материя, зрителен анализатор, биофизични полета, биотехнологии, шунгит и зеолит. През 2010 г. проф. Игнатов с Община Тетевен организира за пръв път в света „Дни на планинската вода”."

Чистотата – тайната на дълголетието

Когато срещнах Христомил Рахманлиев в Казанлък ме впечатли неговят разказ как е започнал да бутилира зеолитна вода Севтополис. При среща с д-р Генади Ганчев се провежда следният разговор: „При високо млечните породи крави Редхолщайн, имахме сериозен проблем със заболяванията на копитата. След направените диагностични изследвания се установи, че причина за тази външна изява на заболяванията на копитата е хронично протичаща остеомалация. След като диагнозата бе потвърдена, бе съставен хранителен режим и нова балансирана дажба. При високо млечните животни, използването на концентрирани фуражи е опасно и създава условия за метаболитна ацидоза, кетоза на черния дроб и каскадно развитие на много заболявания характерни за нарушенията на киселинно-алкалното равновесие. В назначената лечебна схема с успех използвахме добавянето на зеолит в дажбата.

Зеолитът намали отделянето на газове при приемането на белтъчини, облекчи работата на черния дроб, нормализира обмяната на веществата, стабилизира и поддържа оптимално киселинно-алкално равновесие. При направените контролни изследвания след шест месеца се установиха нормални стойности на наблюдаваните параметри. Видимите клинични признаци намаляха да се появяват също за период от шест месеца.

В продължение на две години при балансирано хранене с високо концентрирани фуражи за високопродуктивни крави с добавка на зеолит в профилактични дози, стадото бе с нормален здравен статус. Направените графики за млеконадоя и заплодяемостта показаха увеличение след първите шест месеца и нормализиране на втората година.”

От години е известно, че Родопите са планина на столетниците. Изследвания на Нобеловия лауреат проф. Иля Мечников показват, че част от тайната се крие във Lactobacterium Bulgaricum в българското кисело мляко. През последните години много се заговори за въздействието на водата върху човешкото здраве и дълголетие. В различни източници смело се предполага, че водата, която е преминала през зеолит също има роля за дълголетието. В мой изследвания, които които са свързани с факторите за здраве и дълголетие показвам, че качествената планинска вода дава до седем години повече живот. Наследствеността има 40% роля, а нормалното тегло и свързаните с него храна и двигателната активност са съществени.

Силно бях впечатлен от зависимостта между възпалителните процеси и жизнения тонус, и съответно риска от тежки заболявания – Алцхаймер, Паркинсон, артрити и др. Изследвания показват, че възрастните хора със занижени нива на цинк страдат от много възпаления. При здрави дълголетници нивата на цинк са в норма.

Правилната профилактика прави възможно много хора да бъдат по-здрави и така по-полезни на себе си и близките си. Много се говори за антиоксидантите. Това са молекулите, които улавят опасните за здравето свободни радикали.

Според моя колега д-р Обри де Грей, с който бяхме лектори на Форум Дълголетие на Фондация Кредо бонум, ако човек неутрализира свободните радикали той може да добави години живот.

Актуални доказателства показват, че зеолитът увеличава нивата на антиоксидантните ензими (Доглиоти и съавтори, 2011) и потиска развитието на туморните клетки на молекулярно ниво (Игнатов, Мосин, 2012).

Зеолитът е микропорест, алумосиликатен минерал, който основно се състои от AlO4 и SiO4 и има йони на калция (Ca) и натрия (Na). Водните разтвори на зеолит имат йонен обмен, който е свързан със свойството да се изчистват токсини, както антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Организмът изчиства токсини като със зеолита прави катийонен обмен с калция, магнезия, натрия и калия.

При трапезна и изворна планинска Зеолитни води Севтополис анализите показват уникални противовъзпалителни свойства на молекулярно ниво (Игнатов, 2016) Това е шанс за много хора да почувстват ефекти за своето здраве.

много практически примери и научни доказателства за ползите на зеолитова вода за домашни любимци. Впечатляващо е, че съставът на вода Севтополис съдържа оптималното количество от полезни йони –калциеви (Ca) – 52.1, магнезиеви (Mg) – 42.3, натриеви (Na) – 7.3 мг/л. Тя съдържа и полезните за косвена антиоксидантна активност цинкови (Zn) и манганови (Mn) йони (Игнатов, Мосин, 2014).

Водата не е много бедна на йони, за да няма ефект, но не и много богата, за да се получава калциране на кръвоносни съдове. Това съчетание е рядко и е свързано също с ефекти върху нервната система. Известно е, че киселата среда активира туморните клетки. Алкално-киселинният баланс е нормален за вода Севтополис.

Всички полезни свойства правят Зеолитната вода Севтополис един безценен дар за всеки човек.