Ловешка област - световна зона на планинската вода

Дарик радио:

DarikRadioLogo

Дни на планинската вода
е събитието от 2020 г.

Дни на планинската вода и лечебния туризъм

Тетевен, България - 11 юни 2010 - 2017 г.

Дни на планинската вода и природния зеолит – 11 юни 2018, 2019

под егидата на:

Научноизследователски център по медицинска биофизика
проф. д-р Игнат Игнатов
www.medicalbiophysics.bg

Община Тетевен с кмет
Николай Павлов (2007-2011), д-р Мадлена Бояджиева (2015 -)
www.teteven.bg

Галерия от Тетевенския балкан.

През 2016 г. събитието се провежда в с. Голям извор, Тетевенско с кмет Илиян Маринов.


Дни на планинската вода и лечебния туризъм 2012 Тетевен, България
Вода и дълголетие, д-р Игнатов, д-р Мосин
Тетевен, България, Дни на планинската вода и изцеление туризъм
Зоко филм

Форум Дълголетие, организиран от Фондация Кредо Бонум
и как да бъдем здрави с природни методи.
Тайните на планинската вода. Проф. Игнат Игнатов

В „Отблизо” с Мира Добрева проф. Игнат Игнатов разказва
за тайните на дълголетието I част

В „Отблизо” с Мира Добрева проф. Игнат Игнатов разказва
за тайните на дълголетието II част


 

Кирлианово изображение на планинска вода, извор Клиндьово, Тетевен (д-р Игнатов©, 2011)
Кирлианово изображение на
планинска вода, извор Клиндьово,
Тетевен
(д-р Игнатов©, 2011)

Тетевен е обявен за най-зелен град на България през 2008 г.
Според класацията за „Най-добър град на България” на Дарик радиo, DarikNews.bg и вестник „24 часа". http://dariknews.bg/city2008.php?city=33

На 30 август 2010 г. кабелна телевизия Тетевен излъчи 20 мин филм за резултатите от изследването на 12 планински извора. В предаването "Обектив" д-р Игнат Игнатов и Верка Николова разказват "Каква планинска вода да пием". http://www.youtube.com/watch?v=mq3ktkLLUzs

Д-р Игнат Игнатов е член на Обществения съвет на Български Национален Воден Съвет.


 

„Ако не бях дошел в Тетевен и аз щях да остана чужденец за майка България…”
Иван Вазов, патриарх на българската литература.

Община Тетевен, България Тетевен До Д-р Игнат Игнатов Относно: Дни не планинската вода и лечебния туризъм …

Община Тетевен, България Тетевен

До д-р Игнат Игнатов

Директор на Научноизследователски център по медицинска биофизика

Относно: Дни на планинската вода и лечебния туризъм - Тетевен, 11.06.2010

Уважаеми господин Игнатов,

Благодарим Ви за възможността да представим великолепните природни дадености на Община Тетевен, България Тетевен, сред които безспорно е и чистата планинска вода.

За нас Дните на планинската вода и лечебния туризъм ще бъдат още една полезна инициатива за популяризирането на Община Тетевен, България Тетевен като желана туристическа дестинация, както в България, така и в чужбина.

С най-голямо удоволствие, приемаме възможността да организираме Дни на планинската вода на 11 юни, 2010 г., които се надяваме в бъдеще да превърнат в ежегодни.

Кмет на Община Тетевен, България Тетевен
Николай Павлов

Водопада в Тетевен
Водопада в Тетевен.
фото: Александър Игнатов

Началото бе поставено през 2000 г. с научен проект на проф. Александър Дубров (Русия) и д-р Игнат Игнатов. Мениджър на проекта бе Верка Николова. Със съдействието на общини Тетевен и Троян бе доказано наличието на геозони с полезно за човешкото здраве излъчване. Медийната популярност на резултатите бе изключителна.

В гимназия „Георги Бенковски” в Тетевен през 2010 и 2011 г. д-р Игнат Игнатов и асистент Верка Николова провеждат конкурс в областта на естествените науки. Конкурсът е под егидата на директора на гимназията Маринела Маркова.

Победителят Вера Цветкова участва в международен медицински конгрес EUROMEDICA, Европейска академия за естествени науки, Хановер, 2011 г. www.eanw.de

Членовете и гостите на Научноизследователския център по медицинска биофизика използват услугите на хотел „Тетевен” www.hotelteteven.com. Официален превозвач е фирма Альоша Огнянов +359 888 488 903.

Списание „Природа” посочва, че има нови данни за възникване на растителността преди 1,5 милиарда години. Усещане за първите видове растителност може да почувствате на водопада в Тетевен. „Информативност” на водата и зараждане на живата материя

Втората част на конференцията „Човек и природа” октомври 2007 г. Мюнхен, Германия
Втората част на конференцията
„Човек и природа” Мюнхен, Германия 2007 г.

През октомври 2007 г. втората част на конференция „Човек и природа” беше проведена в Мюнхен, Германия. Институт за съзидателно лечение с директор Ариан Хошбоняни.

Представена бе книгата на д-р Игнат Игнатов „Енергийна биомедицина” на немски език. Докладът на д-р Игнат Игнатов и Верка Николова „Лечебен туризъм - мечта или реалност. Планинската вода - “сила” за живот” предизвика изключителен интерес.

На фотографията долу вдясно е главният редактор на най-голямото българско научнопопулярно списание „Осем” Ганета Сагова. www.ossem.eu

Лечебен туризъм - мечта или реалност. Планинската вода - “сила” за живот

Д-р Игнат Игнатов, Верка Николова - магистър по математика

Нашето съвремие се характеризира с повишен интерес към безлекарственото лечение. Затова екотуризмът и използването на природните фактори са в центъра на вниманието за здравословен начин на живот.

Въпросът за развитие на лечебен туризъм в Тетевенската и в Троянската общини и мястото на Научноизследователския център по медицинска биофизика (НИЦМБ) ни ангажира от дълги години. Под това понятие разбираме съчетаването на фитотерапията, хомеопатията, биотерапията, рейки въздействието, молитвите и др. с традиционните форми на пешеходен туризъм, конна езда, колоездене, плуване, балнеолечение и др.

Двете общини са разположени в Ловешка област, в подножието на Централна Стара планина. Релефът е планински и полупланински - от 340 м надморска височина до 2200 м. Климатът е преходен- от умереноконтинентален към планински със съчетание на дъждовна пролет, топло лято, слънчева есен и мека снежна зима.

В Централен Балкан се намират четири растителни и животински резервата - “Стенето”, ”Козя стена”, ”Царичина” и “Боатин”. Преобладават горите от ясен, явор, дъб, топола, бук. Над 1500 м има и иглолистни видове. В резервата “Козя стена” расте прочутият старопланински еделвайс. Тетевенският и Троянският край са известни с голямото разнообразие на диворастящи билки, което дава възможност за успешно приложение на фитотерапията при всички видове заболявания. В Троян съществува Научен институт по планинско животновъдство и земеделие с отдел „Лечебни и лекарствени растения”. Има чудесни условия за риболов, плуване и плаж край река Вит, която минава през Тетевен. Същото се отнася и за река Осъм. В Троянската Община Тетевен, България има и минерални извори. Такива са в с. Чифлик, където водата извира с температура 50 градуса. Доказано е, че тя има лечебен ефект върху на болести на опорно-двигателния апарат, сърдечносъдови и бъбречни заболявания, безплодие и др. От нашата практика можем да кажем ,че водата е много добра за лечение на тендовагинити, полиневрити, подагра и дава ценни резултати при посттравматични случаи, особено при раздвижване на крайници. Друг балнеоложки курорт е с. Шипково. Водата от различните сондажи е с различни качества. Тя е чиста планинска с приятен вкус и трапезно-минерална. Ефективна е при очни, неврологични, стомашно-чревни, чернодробни заболявания, както и ревматизъм.

Тетевен е заобиколен от красивите върхове Петрахиля (‘’Слънчев камък”), Червен, Трескавец, Острич и др. Не е случайно, че при първото си посещение тук патриархът на българската литература Вазов написал - ”Ако аз не бях дошел в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България. Вашият край е пълен с толкова прелести, че аз съм слисан! Ходил съм в Швейцария и по други страни в Европа, пребродил съм България, но не съм видял по-вълшебен край от вашия .” Особено внимание в Тетевен и неговите околности заслужават историческите, културните и архитектурните паметници. Такива са църквата “Всех светих”, манастирите ”Свети Илия” и „Гложенски”, ”Хаджистаневата къща”, ”Бобевската къща”.

След проведените изследвания на енергийните излъчвания в Бобевската къща от д-р Игнатов, директор на НИЦМБ-София се оказа, че тя не е само архитектурен и исторически паметник, а и енергиен център. Енергийното излъчване е с уникални параметри и със стимулиращ характер. Това беше отбелязано както при посещението на проф. Дубров, така също и от Хошбоняни, ръководител на Института за съзидателно лечение Мюнхен, Германия. Тези изследвания доказват , че Бобевската къща е построена върху лечебна зона и затова може да се включи в програмата за лечебен туризъм. Тетевенският регион е особено подходящ за туризъм и отдих на хора с белодробни заболявания. Същото се отнася и за хора със синдром на хронична умора. Доказателство за това е основаното климатично училище за деца с белодробни заболявания. В районната болница в Тетевен е построен малък параклис на името на Св.Панталеймон, където болните могат да отправят молитви за изцеление.

В близост до с. Балканец, Троянско се намира конна база, която предлага езда за туристите. Чрез нея се провежда лечение на деца болни от детска церебрална парализа, с двигателни проблеми, аутизъм и епилепсия.

НИЦМБ съвместно с проф. Дубров изследваха района на местността Беклемето, Троянско и доказаха,че там има лъчения с много добри параметри и със силно изразен релаксиращ ефект.Тази информация се популяризира от националните и местни медии. Повишава се интересът за посещение на такива места.

През зимата на Беклемето има ски влек, ски писта и училище за скиори. Този спорт е добре развит и на хижите ”Вежен”, ”Бенковски” и ”Васильов” край Тетевен.

Очевидно е, че и в двете общини са налице условия и инфраструктура за създаване и развитие на лечебен туризъм. Що се отнася до кадрите считаме, че в НИЦМБ има достатъчен брой доказани и квалифицирани специалисти, които могат да се включат в работни групи за лечебен туризъм. Участие могат да имат и чуждестранни колеги. Всички тези дадености, съчетани с „позитивни” излъчвания от земната кора правят района предпочитан от туристи целогодишно.

Световен ден на водата
22 март, 2015 г. Световен ден на водата, Тетевен, област Ловеч.
Под егидата на областния управител д-р Мадлена Бояджиева.
На фотографията – Драгомир Кавалски – зам. областен управител,
инж. Нако Наков – председател на Общински съвет, Тетевен,
проф. Игнат Игнатов, участници от България, Германия, Швейцария, Русия и Турция.

Тетевен, 2010, Община Тетевен, България Тетевен, 2010, знамена под връх Петрахиля
Тетевен, 11 юни, 2010, Община Тетевен, България и знамена под връх Петрахиля

Научни изследвания

Извършени са изследвания на спектъра от 8 до 14 µm на природни води от Тетевен. Спектърът е високо енергиен при най-силните водородни връзки при 8.95 µm. При дейонизирана вода такава характеристика липства. Раковите клетки „разскъсват” най-високо енергийните връзки във вода. Това означава, че „природните” води носят необходимата информация за „стабилизиране” на най-високо енергийните връзки във вода, (проф. Игнатов, 2009). Още информация по темата в доклада на проф. Игнатов и доц. Олег Мосин:

Информация за доклада е публикувана в един от най-големите руски сайтове по темата вода: http://www.o8ode.ru/article/onew/
Автор: д-р по химия Олег Мосин

Руснаците указват, че събитието Дни на планинската вода се организира за пръв път в света. Също информацията е публикувана във водещи сайтове на английски език по темата зараждане на живата материя и еволюция.

top

Научни проекти

връх Петрахиля. Симеонов, Чернева, Цветкова, Цветанова, Любомирова, Андонова,
Василева, Рисберг, д-р Игнатов, Вълков
По-голяма част от изворите са разположени
в подножието на връх Петрахиля.
Симеонов, Чернева, Цветкова, Цветанова,
Любомирова, Андонова, Василева, Рисберг,
проф. Игнатов, Вълков.

Научноизследователският център по медицинска биофизика (НИЦМБ) и Община Тетевен, България Тетевен реализират научен проект за изследване на 4 планински извора. Получени са ценни резултати за качествата на водата на 4-те извора, от които на 11 юни 2010 г., представителни групи взеха проби за спектрален анализ на водата, извършен от проф. Игнат Игнатов. Галя Любомирова е инициатор и координатор на научния проект.

Организаторите на проекта изразяват благодарност на Клуб по екология, ПГГСД (Горски техникум) „Сава Младенов” с директор инж. Зоя Петрова, Клуб за пешеходен туризъм „Царичина” и Клуб „Адреналин” с ръководител Пепа Кунинчанска, Клуб по медицинска биофизика към СОУ „Георги Бенковски” с директор Цецка Димитрова до 2010 г., Иван Ивановски и други граждани на гр. Тетевен.

Паралелно с изследването на планинска вода под ръководство на проф. Игнат Игнатов членове на Клуба по медицинска биофизика поливат семена с чешмяна питейна и планинска вода. Растенията, които са поливани с планинска вода показват по-добър растеж. Протокол от експеримента е предаден на новия директор от 2011 г. на СОУ „Георги Бенковски” Маринела Маркова. Победител в този тест, които е един от трите за участие в медицински конгрес в Германия през юни 2011 г. е Вера Цветкова. На проведен тест през февруари Мария Василева от 9 клас се представи с най-добри резултати и участва на научен семинар в Дания през месец април, 2010 г.

От учебната 2010/2011 г. обучението по медицинска биофизика в СОУ „Георги Бенковски” е включено като свободно избираем предмет съвместно с преподавателката по физика Марина Чернева и под ръководството на проф. Игнат Игнатов.

top

Научен проект за изследване спектъра на водата на 4 планински извора, Тетевен, България

Научноизследователски център по медицинска биофизика
проф. Игнат Игнатов
www.medicalbiophysics.bg

Община Тетевен, България гр. Тетевен
www.teteven.bg

Списък на 4-те извора, от които на 11 юни 2010 г., представителни групи взеха проби за спектрален анализ на водата, извършен от проф. Игнат Игнатов, НИЦМБ.

Съставът на изворите с 32-33 показателя е изследван в лабораторията на Евротест контрол.

Анализ на резултатите:

Извършено е научно изследване на планинска вода с прибора на проф. Антонов за спектрален анализ на вода. Получените резултати могат да се категоризират в 3 групи:

1 група: Извори, чиято вода има широк спектър на биофизични, биологични и медицински ефекти върху човешкото тяло. Тези ефекти са доказани през 1998 г. от проф. Антон Антонов, проф. Игнат Игнатов и инж. Татяна Гълъбова.

Тези извори са: “Игнатов извор, “Долната чешма“

2 група: Извори, чиято вода има антиоксидантен ефект. Тази вода подтиска развитието на туморни структури на молекулярно ниво. Ефектът е доказан през 1992 г. от проф. Антонов и инж. Гълъбова. Допълнителни доказателства имат проф. Игнатов и доц. Мосин.

Тези извори са: “Клиндьовото”, “Сондата”.

3 група: Извори, чиято вода има специфични ефекти. “Горната чешма“ има релаксиращ ефект.

Изследванията показват, че има тенденция изворите, които са над 500 м надморско ниво да имат по-високо качество на водата по отношение на измерените биофизични параметри. Тетевен е на надморско ниво от 400 до 430 метра.

Препоръчително е един месец да се пие само планинска вода от една от трите групи. След всеки месец е необходимо да се пие минерална вода за седмица-две също от различни извори. Ефектът е по-значим, когато е съчетан с разходки в планината особено на над 1000 м надморско ниво.

Организаторите на проекта изразяват благодарност на Клуб по екология, ПГГСД (Горски техникум) „Сава Младенов” с директор инж. Зоя Петрова, Клуб за пешеходен туризъм „Царичина” с ръководител Пенка Кунинчанска, Клуб по медицинска биофизика към СОУ „Георги Бенковски” с директор Цецка Димитрова, Иван Ивановски и други граждани на гр. Тетевен. Изказва се благодарност и на фирма „Титан” за съдействието при почистване на коритото на река Вит от ученици на 11 юни, 2010 г.

top

Научен проект за изследване спектъра и състава на водата на планински извори

Резултати

Златишко - Тетевенска планина

Извор „Клиндьово”

Водата има стимулиращ ефект гладка мускулатура, антиоксидантен ефект

Спектрален анализ: проф. Игнат Игнатов

Състав: Акредитирана лаборатория „Eвротест контрол” ЕАД

Наименование
на показателя
Резултат от
изследването
(mg/l)
Натрий (Na) 4.1
Калий (K) 0.6
Калций (Ca) 89.9
Магнезий (Mg) 6.98
Желязо (Fe) 40.2 µg/l
Манган (Mn) 3.5 µg/l
Цинк (Zn) 0.3
Сулфати (SО4) 17.7
Хлориди (Cl) 0.94
Карбонати (CО3) < 2.0
Хидрокарбонати (HCО3) 265.0
Други величини Резултат
Активна реакция (pH) 8.0 алкален
Електропроводимост 446 µS/cm
 

Извор „Долната чешма”

Водата има релаксиращ ефект нервна система, стимулиращ ефект гладка мускулатура

Спектрален анализ: проф. Игнат Игнатов

Състав: Акредитирана лаборатория „Eвротест контрол” ЕАД

Наименование
на показателя
Резултат от
изследването
(mg/l)
Натрий (Na) 2.5
Калий (K) 1.5
Калций (Ca) 94.4
Магнезий (Mg) 12.1
Желязо (Fe) 9.0 µg/l
Манган (Mn) 1.6 µg/l
Цинк (Zn) 0.2
Сулфати (SО4) 109.8
Хлориди (Cl) 1.2
Карбонати (CО3) < 2.0
Хидрокарбонати (HCО3) 184.0
Други величини Резултат
Активна реакция (pH) 7.9 алкален
Електропроводимост 489 µS/cm
 

Извор „Горната чешма”

Водата има релаксиращ ефект нервна система

Спектрален анализ: проф. Игнат Игнатов

Състав: Акредитирана лаборатория „Eвротест контрол” ЕАД

Наименование
на показателя
Резултат от
изследването
(mg/l)
Натрий (Na) 4.2
Калий (K) 1.2
Калций (Ca) 103.6
Магнезий (Mg) 15.5
Желязо (Fe) 9.6 µg/l
Манган (Mn) 1.0 µg/l
Цинк (Zn) 0.1
Сулфати (SО4) 142.4
Хлориди (Cl) 5.4
Карбонати (CО3) < 2.0
Хидрокарбонати (HCО3) 148.0
Други величини Резултат
Активна реакция (pH) 7.3 алкален
Електропроводимост 583 µS/cm
 

Извор „Сондата”

Водата има антиоксидантен ефект

Спектрален анализ: проф. Игнат Игнатов

Състав: Акредитирана лаборатория „Eвротест контрол” ЕАД

Наименование
на показателя
Резултат от
изследването
(mg/l)
Натрий (Na) 7.3
Калий (K) 1.4
Калций (Ca) 113.6
Магнезий (Mg) 16.0
Желязо (Fe) 5.0 µg/l
Манган (Mn) 1.0 µg/l
Цинк (Zn) 0.1
Сулфати (SО4) 57.2
Хлориди (Cl) 8.3
Карбонати (CО3) < 2.0
Хидрокарбонати (HCО3) 271.0
Други величини Резултат
Активна реакция (pH) 7.3 алкален
Електропроводимост 629 µS/cm

Васильовска планина

Извор „Вежница”

Водата има стимулиращ ефект нервна система

Спектрален анализ: проф. Игнат Игнатов

Състав: Акредитирана лаборатория „Eвротест контрол” ЕАД

Наименование
на показателя
Резултат от
изследването
(mg/l)
Натрий (Na) 2.3
Калий (K) < 1.0
Калций (Ca) 133.0
Магнезий (Mg) 7.9
Желязо (Fe) <1.0 µg/l
Манган (Mn) < 1.0 µg/l
Цинк (Zn) < 0.001
Сулфати (SО4) 13.8
Хлориди (Cl) 1.2
Карбонати (CО3) < 12.0
Хидрокарбонати (HCО3) 408
Други величини Резултат
Активна реакция (pH) 7.28 алкална
Електропроводимост 692 µS/cm

Извор „Гечовото”

Водата има релаксиращ ефект нервна система, стимулиращ ефект гладка мускулатура

Спектрален анализ: проф. Игнат Игнатов

Състав: Акредитирана лаборатория „Eвротест контрол” ЕАД

Наименование
на показателя
Резултат от
изследването
(mg/l)
Натрий (Na) 1.46
Калций (Ca) 66.6
Магнезий (Mg) 2.1
Желязо (Fe) 11.4 µg/l
Манган (Mn) 1.0 µg/l
Цинк (Zn) 0.0043
Сулфати (SО4) 15.9
Хлориди (Cl) 4.1
Други величини Резултат
Активна реакция (pH) 7.94 алкален
Електропроводимост 326 µS/cm

Извор „Бабинци”

Изследването е направено със съдействието на доц. д-р Борислав Великов

Водата има релаксиращ ефект нервна система

Спектрален анализ: проф. Игнат Игнатов

Състав: Акредитирана лаборатория „Eвротест контрол” ЕАД

Наименование
на показателя
Резултат от
изследването
(mg/l)
Натрий (Na) 0.47
Калий (K) 0.7
Калций (Ca) 54.0
Магнезий (Mg) 2.48
Желязо (Fe) 5.0 µg/l
Манган (Mn) <1.0 µg/l
Цинк (Zn) 0.003
Сулфати (SО4) 19.1
Хлориди (Cl) 2.9
Хидрокарбонати (HCО3) 154.0
Карбонати (CO3) <2.0
Други величини Резултат
Активна реакция (pH) 8.0 алкален
Електропроводимост 274 µS/cm

Извор „Игнатов извор”

Водата има релаксиращ ефект нервна система, стимулиращ ефект гладка мускулатура

Спектрален анализ: проф. Игнат Игнатов

Състав: Акредитирана лаборатория „Eвротест контрол” ЕАД

Наименование
на показателя
Резултат от
изследването
(mg/l)
Натрий (Na) 0.62
Калций (Ca) 44.4
Магнезий (Mg) 2.46
Желязо (Fe) 13.9 µg/l
Манган (Mn) 1.8 µg/l
Цинк (Zn) 0.007
Сулфати (SО4) 17.9
Хлориди (Cl) 2.7
Карбонати (CО3) < 2.0
Хидрокарбонати (HCО3) 118.0
Други величини Резултат
Активна реакция (pH) 6.82 нормална
Електропроводимост 244 µS/cm
 

top

Scientific publications, Teteven, Bulgaria, Prof. Ignat Ignatov

 1. Ignatov., I., Nikolova, V. (2010) Healing Tourism – Dream or Reality. Mountain Water – “Force” for Life, Days of Mountain Water and Healing Tourism, Teteven, Bulgaria, Euromedica, Hanover, pp. 42-44.
 2. Ignatov, I., Mosin, O. V., Velikov, B., Bauer, E. Tyminski, G. (2014) Longevity Factors and Mountain Water as Factor. Research in Mountain and Fields Areas in Bulgaria, Civil and Environmental Research, Vol. 30, No. 4, pp. 51-60.
 3. Ignatov, I., Mosin, O.V., Velikov, B. (2014) Longevity Factors and Mountain Water of Bulgaria in Factorial Research of Longevity, Journal of Medicine, Physiology, Biophysics,Vol. 1, pp. 13-33.
 4. Ignatov, I., Mosin,O.V., Velikov, B., Bauer, E., Tyminski, G. (2014) Research of Longevity Factors and Mountain Water as a Factor in Teteven Municipality, Bulgaria, Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 2, pp. 37-52.
 5. Ignatov, I., Mosin, O.V., Velikov, B., Bauer, E., Tyminski, G. (2014) Research of Longevity Factors and Mountain Water as a Factor in Teteven, Yablanitsa and Ugarchin Municipalities, Lovech Region, Bulgaria, Journal of Health, Medicine and Nursing, Vol. 4., pp. 21-36.
 6. Ignatov, I. Mosin, O.V., Velikov, B. Bauer, E., Tyminski, G. (2014) Mountain Water as Main Longevity Factor in Research of Phenomenon of Longevity in Mountain Areas in Bulgaria, European Journal of Molecular Biotechnology, Vol. 4, No.2, pp. 52-71.
 7. Ignatov, I., Mosin, O.V., Velikov, B. (2015) Mountain Water as a Factor of Human Longevity. Local Extremum at 8.95 µm in Spectrum of Water as Indicator for Health and Longevity, Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 9, pp. 51-81.
 8. Ignatov, I., Mosin, O.V. (2015) Methods for Research of Mountain and Melt Water as Factor of Longevity. Chemical Composition, NES and DNES Methods for Spectral Analysis. Effects of Calcium, Magnesium, Zinc and Manganese, Advances in Physics Theories and Applications, Vol. 44, pp. 48-64.
 9. Ignatov, I., Mosin, O.V., Velikov, B. (2015) Isotopic Composition of Water as a Factor of Human Longevity, Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 13, pp. 36-67.
 10. Ignatov, I., Mosin, O.V., Velikov, B. (2015) Isotopic Composition of Water as a Factor of Human Longevity in Research of Phenomenon of Longevity in Mountainous and Field Areas in Bulgaria, Journal of Pharmacy and Alternative Medicine, Vol. 4, pp. 36-56.
 11. Ignatov, I. Mosin, O.V., Bauer, E. (2015) Mathematical Model of Melt Water and Mountain Water from Bulgaria obtained by IR, NES and DNES-Methods, Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 17, pp. 30-52.
 12. Ignatov, I. Mosin, O.V., Velikov, B. (2015) Isotopic Composition of Water as a Factor of Human Longevity in Research of Phenomenon of Longevity in Mountainious and Field Areas of Bulgaria, , Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 17, pp. 81-103.
 13. Ignatov, I., Mosin, O.V., Velikov, B. (2016) Isotopic Composition of Water in Research into Phenomenon of Longevity in Mountainous and Field Areas of Bulgaria, Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 21, pp. 1-19.
 14. Ignatov, I., Mosin, O.V. (2016) Studying the Composition and Properties of Mountain and Melt Water of Bulgaria and Russia as Factors of Longevity, Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 21, pp. 20-34.
 15. Ignatov, I., Mosin, O.V. (2016) Effects of Calcium, Magnesium, Zinc and Manganese in Water on Biophysical and Biochemical Processes in the Human Body, Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 25, pp. 45-63.
 16. Ignatov, I., Mosin, O.V. (2016) Studying the Composition and Properties of Mountain and Melt Water of Bulgaria and Russia as Factors of Longevity. Effect of Calcium, Magnesium, Zinc and Manganese in Water in Organism, European Journal of Molecular Biotechnology, Vol. 11, No. 1, pp. 13-28.
 17. Ignatov, I., Mosin, O.V., Bauer, E. (2016) Effects of Zinc and Manganese in Mountain and Glacier Water for Predominant Antioxidant Effects, Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 27, pp. 11-29.
 18. Ignatov, I., Mosin, O.V., Velikov, B., Bauer, E., Tyminski, G. (2015) Multifactorial Research of Longevity Phenomenon in Mountainous and Field Areas of Bulgaria, Russian Journal of Biological Research, Vol. 5, No. 3, pp. 124-143.
 19. Ignatov, I., Mosin, O.V. (2016) Studying the Composition and Properties of Mountain and Melt Water of Bulgaria and Russia as Factors of Longevity, Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol. 20, pp. 43-57.