Танцът на спиралата на Дончо Кръстев е уникална методика за здраве, дълголетие, себепознание и познание на Света
проф. Игнат Игнатов

http://thedanceofthespiral.blogspot.com/2014/09/blog-post_3.html
IДончо Кръстев
Дончо Кръстев

Ако има хора, които правят мост между Източната и Западната медицина, между енергията и материята, между положителното и отрицатерното като баланс един от тях е българинът Дончо Кръстев. Той е явление, което създаде и преподава „Танца на спиралата”. Движения понесени във вихъра на енергията и движения завихрящи енергия това е усещането за танца. Танцът води до баланс, така необходим за здраве и дълголетие. Той води до засилено усещане за природата, светлината енергията и живота. Спиралата на ДНК е изражение на живото, а макроспиралата на „Танца на спиралата” пренася от макро или космическо ниво фина „жизнена” енергия на микро или молекулярно ниво в човешкото тяло. Кой е Дончо Кръстев? Млад като физическо тяло, но стар като дух. Той редува спонтанност и импулсивност с мъдрост и смирение. Взима бързи, дори изненадващи решения, но това е характерно за хора с природна дарба и изключителен талант. Стихове на Дончо са песни на българските звезди Нелина и Анелия.

Кръстев е бакалавър по ветиринарна и официална медицина. Той е кунг фу инструктор. Хиляди са преминали през неговата школа. „Танцът на спиралата” е включен в научно-практически проект „Природа, екология, дълголетие” на Научноизследователски център по медицинска биофизика.

Едно голямо име от Швейцария, който очарова интервюиралата го Стела Стойкова и целия екип на Мира Добрева е инж. Енрико Бауер. Той има студио в Цюрих с пеещи тибетски купи и прилага най-добрите в света алтернативни методики. Той казва: „Когато видях Дончо аз разбрах, че той е истински Учител. Истински като доброта и задълбоченост. Танцът на спиралата е универсален, както е универсален Космосът”. Д-р Паскал Боезингер от Франция описва: „Дойдох изморен от Франция. Чистият въздух и вода в Тетевен ми дадоха жизненост. Танцът на спиралата ми даде усещане за енергия и сила, от които всеки съвременен човек има необходимост като профилактика на различни заболявания”.

Медицинската сестра от колумбийски произход Марлен Винчере Робайо е искрена: „Това, което прави Дончо със своя „Танц на спиралата” напомня за индианските традиции, а е приложимо за всеки съвременен човек”. Проф. Стоил Караджов, което е доктор на ветираноромедицинските науки споделя за своя колега: „Танцът на спиралата” дава физическо усещане за баланс. Той вдъхновява човек и му дава вътрешна сила.”

Дончо Кръстев споделя: „Практикувам хуманна медицина вече 15 години, а прилагам алтернативни методики на лечение повече от 20 г. Вече четвърт век се занимавам и с бойни изкуства и източни философски концепции. На тази теоретична и практична база от информация и опит, в медитация създадох „Танца на Спиралата”. Тя помага на хората да се приспособят по-добре към настъпилите промени в планетарен и социален план, да бъдат здрави и да подобрят взаимоотношенията помежду си. Освен това, при многобройните практикуващи се наблюдава отключване на творческия потенциал в определени области, отключване на биоинформационни и лечителски качества. Появява се осъзнатост на чавека, че той е творец на своя живот, излизане от инертността. Засилват се волята и менталните качества на индивида, примерно той може да предизвика определени събития чрез силата на мисълта си. Практикуващите „Танцa на Спиралата” се чувстват бодри, пречистени, заредени с енергия. Изчезват някои хронични заболявания и блокажи. Коригира се опорно-двигателния апарат на практикуващите. Когато лекувам, използвам успешно методиката както за биоенергоинформационно въздействие, така и за коригиране на различни проблеми с гръбначния стълб и ставите, за да се освободи и пречисти енергийния поток в тялото. Пречистват се успешно и активират енергийните центове на организма - чакрите. Използвам „Танца на Спиралата” и за диагностика на различни заболявания,за откриване и премахване на причините им; също и като консултативен метод при различни житейски проблеми и начините за разрешаването им.

Ефективността на методиката е подкрепена от редица научни експерименти, най-съществен който е Цветния спектрален коронарен разряд (Игнатов, 2007), доказал отлични биоинформационни качества на Кръстев и уникалното въздействие на авторската му методика. Хиляди хора вече знаят за нея. „Танцът на Спиралата” е презентиран в градове в България, на международни семинари и конференции, има многобройни почитатели по цял свят като интересът продължава да расте.

Дончо Кръстев

Като илюстрация за ефективността на методиката се прилагат няколко отзиви от мои хора, които след лечението започнаха активно да практикуват „Танцът на Спиралата” и сега се радват на добро здраве и семейно благополучие.

Пенко Пенков, ландшафт архитект, отговорник за дендрологична колекция в Ботаническа градина, БАН споделя: „Когато се запознахме с Дончо през 2012 г. на Дни на планинската вода и лечебния туризъм в Тетевен изживявах голяма житейска криза. Бях се запознал и сдружил с приятели, които след като 12 години се бяха възползвали добре от моя труд накрая се бяха оказали мои господари. Бях останал без семейство, с разбит живот, с разбита психика, а всичко,което изработих беше останало при тях. Въпросът, който му зададох тогава беше: „Защо влагам петормо повече труд за тройно по-малки резултати?” Отговорът, който се получи чрез Спиралата беше, че трябва да бъда балансиран.

В първия момент,след като прегледах книгата на Дончо „Танцът на Спиралата” реших, че това не е за мен. От тогава минаха две години. Опитах много неща. Минах през Сахаджа йога, Квантова синхронизация, Рейки. Накрая се върнах пак към „Танца на Спиралата”, но вече по- осъзнат и информиран, с повече опит. Срещнах и много приятели, които ми помогнаха да преодолея трудностите по своя път. След като изкарах курса на обучение по „Танцът на Спиралата”, започнах да правя упражненията и сам. Оттогава животът ми се променя. Цялото усещане е, че всичко, което бях научил и осмислил, се подрежда и допълва като в пъзел. Започнах да усещам радостта от живота и гледам с надежда, а не със страх напред.”

„Казвам се Веселка Вълкова на 45 години съм, от София. Преди четири години, когато се запознахме с Дончо Кръстев аз бях изпаднала в тежка депресия. На всичко отгоре ми откриха и заболяване на половата система, за което се наложи и хирургична интервенция, но и след нея продължавах да имам проблеми. Искрено съм благодарна на Дончо, че се зае с лечението ми по неговата методика. След около две седмици здравословният ми статус се подобри. Вече се чувствах много по- добре, а след като започнах да играя упражненията от „Танца на Спиралата” се почувствах страхотно, пълна със сила и радост от живота, станах по-гъвкава, подобри ми се опорно- двигателния апарат. Животът ми се промени коренно. Вече съм по-уравновесена и балансирана, по-жизнена. Открих човека, когото обичам и сега живеем заедно с него. Подмладих се. Малката ми дъщеря имаше бронхиална астма от дете, която досега единствено китайската медицина бе облекчила симптомите й. Дончо Кръстев по методиката си обработи вода, която малката започна да пие. Постепенно за около половин година симптомите отшумяха и сега дъщеря ми се чувства отлично. Аз вече усетих силата им и практикувам редовно „Танца на Спиралата”.