Hotel Zdravetz”

Еко хотел „Здравец“ е в зоната за здраве,
дълголетие и родопски традиции

Планинската размразена вода на еко хотел „Здравец“ е близка по състав и свойства до водата от глетчера Розенлауи в Швейцарските Алпи

Еко хотел „Здравец“ е разположен на 20 километра от Пловдив, в полите на величествената Родопа планина на 1300 м. надморска височина. Тук е зоната на дълголетниците, като най-възрастният жител от с. Цар Калоян е живял 104 г. По-надолу в полупланинските села на Община Тетевен, България Куклен най-възрастният жител е на 96 г. Уютно сгушен сред вековни иглолистни гори и поляни, еко хотел „Здравец“ съчетава уникални природни условия, домашна храна от собственото стопанство и атракции – възстановителен център със закрит плувен басейн, сауна и парна баня, солариум, фитнес зала, релаксиращи процедури и програми, собствена ски зона, ловни излети в ловното стопанство и конна езда в планината.

Гостите се впечатляват от качеството на храната. Млякото, сиренето, кашкавалът, месото са от собствено стопанство, хлябът се изпича във фурна, лютеницата, кьопоолуто, салатите по вкус ни напомнят за дома и са част от родопския бит.

Резултатите от научно-практически проект „Природа, екология, дълголетие“ с автор проф. Игнат Игнатов показват, че здравето и дълголетието са баланс между различни фактори – качествена храна, чиста вода, двигателна активност, положително отношение към природата и хората, нормално телесно тегло.

Еко хотел Здравец
Еко хотел „Здравец“, Родопите

Всеки посетител може да усети елексира на чистия планински въздух и планинската вода, както и с удоволствие да се разходи сред иглолистните гори с панорама към Тракийската низина и Стара планина. Наблизо се намира аязмото на манастир „Св. Св. Дамян и Козма“. Над манастира се намира параклис „Св. Петка“ с лековита изворна вода, за която местните жители разказват, че лекува очи.

Община Тетевен, България Куклен, в която се намира еко хотел „Здравец“ е известна с черешите. Те са и декоративни дървета по улиците на града.

При пътуването до хотела се разкриват красиви природни картини и гостите пристигат на уютно място с усет за хармония и величие.

Със съдействието на еко хотел „Здравец“ , проф. Игнат Игнатов изследва факторите за здраве и дълголетие в района на еко хотела.

През юни 2015 г. проф. Игнатов и доц. Мосин публикуват в американското научно списание Advances in Physics Theories and Applications статия за оптималния състав на водата за здраве и дълголетие и информация за уникалната вода от еко хотел „Здравец“.

Химичният състав и антиоксидантните свойства на планинската вода е един от факторите много хора от района на еко хотела да преминат деветдесет годишната възраст.

Научните изследвания и анализи показват, че планинската размразена вода на еко хотел „Здравец“ е близка по състав и свойства до водата от глетчера Розенлауи в Швейцарските Алпи. Освен химичния състав, една от тайните на размразената вода е, че при размразяване водните молекули се преструктурират с повече енергия, с която се подреждат в групички - кластери. Това също дава отговор на загадката за по-големия брой столетници в планинските зони.

Извор „Еко хотел Здравец” и Глетчер Розенлауи, Швейцарски Алпи
Спектрален анализ - антиоксидантен ефект
проф. Игнат Игнатов

Извори „Еко хотел Здравец” „Глетчер Розенлауи”
Наименование на показателя Резултат от изследването
(mg/l)
Резултат от изследването
(mg/l)
Натрий (Na) 7.6 0.53
Калций (Ca) 3.5 8.7
Магнезий (Mg) 0.63 0.6
Желязо (Fe) 0.007 0.007
Манган (Mn) 0.002 0.0023
Цинк (Zn) 0.007 0.009
Сулфати (SО4) 26.8 8.4
Хлориди (Cl) 3.00 < 1.0
Карбонати (CО3) < 2.0 < 2.0
Хидрокарбонати (HCО3) 21.3 36.0
Други величини Резултат Резултат
Активна реакция (pH) 5.93 нормална 7.31 алкална
Електропроводимост 114.2 µS/cm 82.3 µS/cm
Твърдост на водата < 1.4 dH много мека вода < 1.4 dH много мека вода

*Състав - акредитирана лаборатория Eвротест контрол ЕАД
проф. Игнатов
Проф. Игнатов, експедиция съвместно
с инж. Енрико Бауер, глетчер Розенлауи,
Швейцарски Алпи

top